Vægtløftningssko er blevet mere og mere populære, og er efterhånden meget almindelige at se i fitness centrene rundt omkring. Har du overvejet at investere i et par VL sko? Det kan være svært at vælge den rigtige vægtløftningssko . Det vil vi gerne hjælpe dig med, så derfor har vi lavet denne korte guide til valg af vægtløftningssko.

Hvad er vægtløftningssko?

Vægtløftningssko er sko lavet til vægtløftning. Mange kalder dem i daglig tale også for squat sko eller VL sko. Skoene adskiller sig fra almindelige sko ved at have en helt solid og hård bund, som giver bedre kraftoverførsel i forhold til bløde sko, som absorberer nogle af kræfterne. Derudover sikrer en god vægtløftningsko en bedre stabilitet end en almindelig tennissko eller løbesko. Det er en fordel i mange øvelser, at man står mere stabilt. Det giver bedre teknik, hvilket i de fleste tilfælde fører til at man kan løfte flere kilo. Vægtløftningsko har også en hævet hæl, som er en stor fordel for folk med dårlig ankelmobilitet (som de fleste har). Det er dog ikke kun folk med dårlig ankelmobilitet, som har gavn af den hævede hæl.

 

Hvilke øvelser kan man bruge vægtløftningssko til?

Du kan bruge VL sko til mange forskellige øvelser. Men oftest vil man bruge skoene til squat varianter som eksempelvis back squat og front squat samt klassiske øvelser indenfor vægtløftning som clean (træk) og jerk (stød). Men man kan også med fordel bruge skoene til fx. bænkpres, hvor en lidt løftet hæl kan gøre det nemmere at lave et godt opspænd. Der er som sådan ikke nogle begrænsninger for, hvilke øvelser du kan bruge skoene til. Der er dog nogle få øvelser, hvor det måske ikke er hensigtsmæssigt at bruge vægtløftningssko. Eksempelvis dødløft, hvor man oftest vil være så tæt på gulvet som muligt, og derfor ikke ønsker en sko med en høj hæl.

 

Læs også: Layne Norton’s guide til dødløft

 

vægtløftningssko
Dimitri Klokov til VM i vægtløftning

 

Hvad skal man kigge efter, når man køber vægtløftningssko?

Du skal finde et par som har en helt solid bund, og med en hæl som er ca. 2-3 cm hævet. En hæl der er ordentligt hævet, gør at du bedre kan bruge dine balder i bunden af et squat, og det gør, at du kan løfte mere. Vi anbefaler Adidas Power Perfect II, Adidas Adipower eller Nike Romaleos. De er i hvert fald et kig værd, og kvaliteten er i top. Men der er også mange billigere mærker, som kan være rigtig gode at træne i, her kan bl.a. nævnes Mirunz og Do-Win. Disse mærker har vi dog ikke prøvet, og kan derfor ikke garantere for kvaliteten. Men de er bestemt værd at kigge på, hvis der ikke er penge til dyre VL sko.

vægtløftningssko
Adidas Adipower

 

Læs også: Squat teknik guide – Lær at squatte rigtigt

 

Har du ikke råd til vægtløftningssko?

Hvis du ikke har råd til vægtløftningssko er det bedste alternativ et par coverse, som har en helt flad og solid bund. De fungerer rigtig godt til dødløft, og hvis man putter en lille skive under hælen, kan de også bruges til squat. Vi anbefaler dog, at du kun vælger denne løsning, hvis du ikke har haft skader eller har problemer med ankel mobiliteten. Hvis du har den slags problemer, skal du få styr på det, inden du giver dig i kast med hjemmelavede alternativer til VL sko.

OBS: Vi sælger ikke sko til vægtløftning på vores webshop, så vi har ingen økonomisk interesse i at fremhæve bestemte mærker frem for andre. De fremhævede mærker er udelukkende udvalgt på baggrund af skribentens egne erfaringer.

Leave A Comment