Kosttilskud

Guides til kosttilskud

Træningsudstyr

Find det rigtige træningsudstyr

Træningstøj

Find dit træningstøj

Træningsprogrammer

Find dit træningsprogram

Vores samarbejdspartnere

Træningsudstyr

Du skal først og fremmest afstemme dine forventninger til din træning. Hvad vil du opnå? Hvad er dit budget? Hvad er realistisk?

Der findes mange muligheder, og ofte kan du finde brugt træningsudstyr, træningsudstyr til begyndere eller træningsudstyr til professionelle. Dog er der flere aspekter, du skal sikre dig at have med i dine overvejelser i valget af træningsudstyret.

Træningsudstyr til hjemmet – Frivægte

Til dig, der har en forventning om et moderat træningsforløb, kan det være en god idé at købe noget, der ikke er alt for specifikt orienteret imod specifikke muskelgrupper. Du skal bruge mange forskellige maskiner, hvis du skal have specifikt orienterede maskiner til hver muskelgruppe. Der skal dit træningsudstyr være mere all-around. Derfor skal dit træningsudstyr kunne træne flere forskellige muskelgrupper, og mange foretrækker at benytte frivægte til det. Man kan komme langt med udelukkende at have en bænk, man kan ligge på, stå ved eller på anden måde benytte. Dog skal du sørge for at anskaffe dig frivægte med vægtskiver, så du kan udskifte dem i takt med, at du bliver stærkere. Og lige et godt råd med på vejen! Anskaf dig en måtte eller to, hvis dit gulv ikke skal have skrammer. Gerne en til bænken, men det er også fornuftigt at anskaffe en til der, hvor vægtene skal lægges.

Hvis du derimod ikke er interesseret i at træne andet end nogle bestemte muskelgrupper, kan du med fordel kigge efter mere specifikt orienteret træningsudstyr. Der findes et utal af forskellige muligheder, men dog skal du være varsom med at fokusere udelukkende på eksempelvis forsiden af kroppen. Hvis du træner meget mave og undgår ryg, kan din krop tage skade af det. Du bliver for stærk på forsiden og slap på bagsiden, hvilket kan resultere i, at du får krum ryg el. lign.

Dog kan du godt lade være med at træne ben og fokusere på overkroppen. Det er efterhånden en stående joke ikke at træne ben, men hvis du eksempelvis løber 3 gange om ugen, er det ikke unormalt ikke at ville træne ben. Det giver naturligvis noget andet, hvis du har træningsudstyret til det, men bentræning kan også klares på andre måder.

Hvis du ikke har træningsudstyret, kan frivægten hjælpe dig. Tag den f.eks. i armene og lav squats. Dermed behøver du ikke træningsudstyr specifikt lavet til ben. Det er alt sammen et spørgsmål om, hvad du ønsker at opnå med dit træningsudstyr, og det giver god mening at træne alsidigt, hvis du gerne vil opnå det bedste resultat. Det kan frivægte sørge for, men du får ikke altid samme resultater, som du ville få med en maskine.

Træningsudstyr til hjemmet – Maskine, vægtstang og kettlebells

Til hjemmet er det, der hedder en multibænk eller et home gym ofte en god løsning. Det giver dig mulighed for at træne næsten alle muskelgrupper ret effektivt. Dog skal det nævnes, at du stadig ikke får samme resultater, som hvis du har en masse forskellige maskiner til de helt specifikke muskelgrupper, men den klarer arbejdet! Du kan med en multibænk godt få trænet hele kroppen godt igennem, selvom der findes mange forskellige former for træningsudstyr, der kan det samme. Det giver dig dog muligheden for ikke at skulle fylde hele din stue med diverse forskellige maskiner, fordi alting bliver samlet i én.

En vægtstang med skiver på fylder mere eller mindre det samme som en maskine til din træning, og hvis du har sådan en og frivægte, kan du næsten træne hele kroppen. Det er meget få muskelgrupper, som ikke kan trænes med disse, og det er i virkeligheden muskelgrupper, som man skal være meget seriøs i sin træning omkring, hvis det er en ulempe ikke at få trænet. Alle de større muskelgrupper bliver fint stimulerede ved at benytte frivægte og vægtstang, så der er ikke et krav om at have yderligere end de to hjemme.

Kettlebells er simpelthen geniale. De giver dig mulighed for at få lidt udholdenhed og bevægelse ind i dit træningsprogram derhjemme. Cardioen, du får gennem brugen af kettlebells, er endnu en fordel. Hvis du ønsker at smide fedt og opbygge muskel i samme proces, kan du benytte nogle af de samme principper, som crossfitters ofte gør. Kettlebells, sjippetorv, elastikker osv. benyttes nemlig ofte i crossfitting.

Træningsudstyr til hjemmet – Elastik

Med en elastik kan du træne alle de små, stabiliserende muskler. Det er dem, der sikrer, at dine led bevæger sig optimalt. Derfor kan det være en god idé at benytte elastikker, selvom du går i træningscenter. elastikken som træningsudstyr sikrer nemlig, at den ubalance, der kan være mellem bevægemuskler og for svage stabiliserende muskler forebygges. Ofte resulterer for stærke bevægemuskler og for svage stabiliserende muskler i smerter omkring leddene, hvilket elastiktræning forebygger.

Samtidig fylder det praktisk talt ingenting at træne med elastik. Hvis du ikke har alverdens plads til træningsudstyr, er elastikken et genialt redskab. Samtidig kan du have den med i tasken, hvis du skal ud af huset i længere tid.

Og selvfølgelig kan elastikken justeres efter din styrke. Det er både den store fordel og den store ulempe. Det kan være svært at ramme plet, så elastikken er lige præcis hård nok til, at du bliver udfordret, men samtidig ikke hård nok til, at det ikke kan lade sig gøre for dig. Det er den største udfordring i starten at finde sit eget perfekte punkt, men når du finder det, er det et fantastisk træningsudstyr. Du kan nemlig helt uden at fjerne eller tilføje vægtskiver eller andet justere belastningen.

Træningsudstyr til hjemmet – Kropsvægtsstation

Det samme, som gjaldt for elastikker, gælder her. Du skal ikke nødvendigvis benytte vægte og en masse forskellige tilføjelser til en kropsvægtsstation. Dog har du muligheden for at tilføje ekstra vægt, som det passer dig, hvis du ønsker det. Kropsvægtsstationen kræver selvfølgelig et vist udgangspunkt, da du skal bruge din egen krop som udstyr, og det kan være svært som begynder at benytte den. Dog giver det hurtigt resultater, og det er en meget sund måde at træne på.

Du kan finde kropsvægtsstationer, som du kan lave alverdens forskellige øvelser på. Chinups, dips og pullups træner dog stort set hele overkroppen, men dog er det meget svært at træne ben, hvis man ikke skal kalde det umuligt. Derfor skal du være bevidst om, at denne form for træningsudstyr udelukkende er forbeholdt overkroppen, men som nævnt tidligere, kan du supplere med squats og lunges, hvis du ønsker at benytte en kropsvægtsstation.

Træningsudstyr til cardio – Løbebånd, kondicykel, romaskine og crosstrainer

Hvis du ønsker at komme i god form, og ikke er interesseret i styrke og muskelmasse, vil det være fornuftigt at benytte en maskine, der er forbeholdt cardio. Du kan benytte mange forskellige maskiner til formålet, men noget af det hyppigst benyttede træningsudstyr er kondicyklen, romaskinen og løbebåndet.

Løbebåndet fylder en del, og det larmer, men den er super effektiv, fordi du både kan løbe, gå, dyrke intervaltræning og samtidig er det bedre for knæ, ankler og led end at løbe i det fri.

Kondicyklen er god. Den er en af de mindst belastende måder at dyrke cardio på, da dine ben ikke bliver belastet på den samme måde, som de gør, når du løber eller dyrker sport. Hvis du søger skånsom træning, er kondicyklen derfor et fornuftigt valg af træningsudstyr.

Romaskinen giver dig dog mulighed for at dyrke cardio, som styrker hele kroppen. Dog kan de færreste sidde på en romaskine i flere timer, som man til gengæld kan på en kondicykel. Dog giver romaskinen dig mulighed for at give den maksimal gas, så du virkelig får sat systemet i gang.

Selvfølgelig fylder cardioudstyret lidt, og mange vælger derfor at løbe eller cykle en tur i stedet, og det kan du også sagtens. Dog skal du være ærlig overfor dig selv. Får du cyklet eller løbet, hvis det er koldt, og vejret bare ikke er prangende? Hvis du sagtens kan bevare motivationen og ikke har problemer med knæ, ankler eller andet, skal du fortsætte med at løbe eller cykle udendørs, men hvis du mangler motivationen, når vejret er imod dig, kan du med fordel vælge en af disse former for træningsudstyr.

Crosstraineren er meget nem at bruge, og den er enormt god til skånsom opvarmning og konditionstræning. Du skal ikke have de store forudsætninger for at benytte crosstraineren, men den kan tage nogle minutter at vænne sig helt til. Det er nemlig en lidt speciel måde at bevæge sig på, selvom det er meget tæt på at gå i virkeligheden. Du kan selv styre modstanden på en crosstrainer, hvilket gør den til et eminent redskab i hjemmet, hvis du vil have træningsudstyr til enten opvarmning eller skånsom træning for muskler og led.

Crosstraineren sørger samtidig for at stimulere hele kroppen. Du kan nemlig selv vælge, om du vil bevæge armene med, når du benytter den, og hvis du virkelig giver den gas og sætter modstanden op, er det nødvendigt at benytte armene. Crosstraineren har desuden flere forskellige programmer indbygget, så du kan lave forskellige træningsintervaller. Ofte er der også præindstillet forskellige muligheder, så du enten bevæger dig på jævn grund eller i intervaller. Det største minus ved crosstraineren er dog prisen. Den er absolut ikke gratis, og hvis du skal have en ordentlig crosstrainer, skal du nok bruge en del penge. Til gengæld får du en crosstrainer, der holder i mange år, og som du kan bruge til at komme i fantastisk form.

Gode redskaber som supplement til dit træningsudstyr

Der er nogle forskellige redskaber, som giver god mening at have til træning i hjemmet.

Det første redskab er en træningsmåtte. Den kan du bruge til både at beskytte gulvet, hvis du stiller vægte el. lign. på, men selvfølgelig kan du også træne på den. Arm-, mave- og rygbøjninger er gode standardøvelser, og samtidig kan du lægge dig på den, hvis du ønsker at strække ud, bruge en foamroller eller bare vil undgå at få ømme knæ, hvis du laver øvelser på gulvet.

Det næste redskab er en træningsbold. Den kan du bruge uanset alder. Den har samme fordele som elastikker, fordi du mere eller mindre selv styrer hvor hårdt, du vil træne. Du kan nemlig rykke frem og tilbage på den, og på den måde bestemmer du, hvor hårdt det skal være.

Samtidig giver bolden dig mulighed for at træne på flere forskellige måder. Det understreger, at du kan bestemme sværhedsgraden, men samtidig gør det også, at du får trænet mange forskellige muskelgrupper i maven. Du tilføjer nemlig, at du skal sørge for at holde balancen i modsætning til normale mavebøjninger. Samtidig kan du benytte den til ryggen også, og der ser vi selvfølgelig de samme fordele ved netop det træningsudstyr. Dermed giver den altså mere alsidig træning, hvorfor den type af træningsudstyr har sine klare fordele.

Hvis du allerede er ret stærk og søger en udfordring, kan du forsøge dig med et ab wheel. Det er nok det hårdeste af de billigere former for træningsudstyr, og du kan samtidig benytte den på flere niveauer. Hvis du vælger at benytte den, som den er lavet til, skal du have en god grundstyrke, men hvis du ikke helt er der endnu, kan du smide knæene på din træningsmåtte og bruge den på den måde.

Et ab wheel er ikke et redskab for alle, men hvis du allerede er godt i gang med træningen, kan du benytte et ab wheel til at forbedre styrken i din core. Selvfølgelig træner du maven, som navnet indikerer, men din ryg og dine skuldre bliver samtidig udfordret. Du aktiverer altså flere muskelgrupper ved at benytte et ab wheel. Det er et fantastisk stykke træningsudstyr til dig, der har noget erfaring med træning i forvejen. Men du skal ikke være “bange” for det, selvom du ikke er den stærkeste i verden, da du selv kan justere sværhedsgraden. Og hvis jeg skal give dig lidt personlig erfaring, er det noget af det fedeste, når man pludselig er i stand til at bruge redskabet uden at sidde på knæene. Desuden kan du flere steder finde et ab wheel, hvor der fører en guldmåtte med. Så kan du jo slå to fluer med et smæk.

En stepbænk har også nogle muligheder, og du tænker måske på en amerikansk reklame, når jeg siger det, men den kan altså sagtens få pulsen op! Den kræver ikke ret meget plads, den udfordrer dine ben og din kondi og den kan flere deles om. Du kan lynhurtigt få pulsen op med en stepbænk, og du får trænet din ben godt igennem med den.

Udendørs træningsudstyr

Hvis du har en have, er det selvfølgelig en mulighed at smide noget træningsudstyr op derude. Og hvis du køber et stativ til udendørs brug, kan børn faktisk også lege på det.

Det findes træningsudstyr til udendørs brug, som ligner noget, en børnefamilie ville have, hvis du sørger for at vælge et stativ med det. Du kan få stativer, som har ribber, stiger og mange andre forskellige ting, som alle indbyder til sjov og aktiv leg for hele familien. Det indbyder både til, at man kan gynge, klatre og svinge sig i stativet.

Godt udendørs træningsudstyr er det, vi kalder lidt pebret, men det holder i meget, meget lang tid. Hvis du gerne vil træne lidt i retningen af crossfit, er et udendørs stativ eminent til det, men du skal igen huske, at du næsten udelukkende træner ud fra egen kropsvægt. Derfor kræver det en vis grundform at begive sig ud i, og det er selvfølgelig en overvejelse, man skal gøre sig inden købet, da det som tidligere nævnt er ret dyrt.

Selvfølgelig kan du også bruge de tidligere nævnte måtter, bolde m.m. udendørs. Du skal bare være opmærksom på, at sten, grus, sand mm. kan være en smule irriterende at have i måtten, og en bold fuld af luft kan punktere.

Sørg for at købe ordentligt træningsudstyr

Når du investerer penge i træningsudstyr, så gør det rigtigt. Du skal ikke tage ud i et lavprisvarehus og købe billigt træningsudstyr og forvente, det kan det samme som det træningsudstyr, du benytter i fitnesscentrene. Du kan godt finde fine løsninger billigt, men hvis du gerne vil træne lidt tungt og/eller meget, skal træningsudstyret være ordentligt, så du undgår forkerte løft.

Samtidig er meget billigt træningsudstyr ikke af samme kvalitet, og det betyder, at det ikke altid er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Du kan ofte mærke, om træningsudstyret er af ordentlig kvalitet ved at mærke polstringen på bænken eller om stativerne er af ordentligt materiale, der ikke slides op på ingen tid og knirker. Du skal altså sikre dig en ordentlig kvalitet, da intet andet er forsvarligt!

Du skal undgå for billigt træningsudstyr, fordi komforten og kvaliteten er for lav, træningsbænken kan være ustabil og stativer kan være ustabile. Det resulterer selvfølgelig i, at det ødelægger din motivation, og hvis der er en ting, du skal undgå, er det, at udstyret ødelægger motivationen.

Hvis du gerne vil have ordentligt træningsudstyr, er det altså ikke billigt. Derfor er det heller ikke udelukket at benytte brugt træningsudstyr, og du kan af og til gøre et kup, men du skal samtidig være opmærksom på, at træningsudstyret er af en vis kvalitet, så du ikke forvolder dig selv eller dine nærmeste skade. Brugt træningsudstyr af høj kvalitet holder i lang tid endnu. Du skal bare tjekke, at bænke, stativer og alt det andet ikke er rustent eller for slidt.

Varm op

Når du nu allerede har valgt en bestemt form for træningsudstyr, skal det nævnes til sidst, at du skal sørge for at være varm, næsten uanset, hvad du skal lave. Selvfølgelig skal du ikke varme op for at benytte crosstraineren eller kondicyklen, da de i sig selv benyttes til bl.a. opvarmning, men du skal passe på med bare at lægge dig ned og bænke som det første. Det er altid en god idé at være varm, inden du skal bruge dine muskler – også selvom det er let træning.

Hvis du skal til at benytte muskelgrupper omkring et bestemt led, er det også en fordel at varme ledet godt op. En fodboldspiller vil eksempelvis altid varme ankler, knæ og hofte op, når den basale opvarmning er klaret, og det samme gælder for dig, hvis du skal til at bænke. Sørg for at få bevægelse ind i skulderen, hvis du skal bænke, få bevægelse ind i knæene, hvis du skal squatte osv. Særligt i øvelser, hvor man skubber med sine legemer, er det vigtigt at varme grundigt op, fordi det er hårdere for dine led, når der skubbes, end når der trækkes.

Men i det hele taget er det en enormt god idé at varme op, uanset hvad du vælger at begive dig ud i. Hvis du benytter crosstrineren eller kondicyklen, er det ligeledes en god idé ikke at give den fuld gas fra starten af, fordi din krop har bedst af at være varm først. Også selvom maskinen er lavet til opvarmning. Men du kender din krop, og du skal selv mærke an, hvordan den reagerer på de forskellige måder at træne på.