Hvad er en proteinbar?

Proteinbarer er blevet meget populære og hypede gennem de seneste par år. Langt de fleste har hørt om dem, og rigtig mange har efterhånden prøvet en proteinbar.

Der findes to typer proteinbarer: normale proteinbarer og energibarer. De normale proteinbarer er en bar, der kan erstatte et kosttilskud som proteinpulver, mens energibarer er mere som en normal chokoladebar, bare tilsat ekstra proteiner.

Sukker og fedtindholdet varierer meget, og det er derfor vigtigt at du kigger på den enkelte bar, inden du tror at den er meget sund. For mens nogle barer er sunde og fulde af proteiner og kostfibre, vil andre også give dig lige så mange kalorier som en almindelig chokoladebar. Hvis du spiser sådan en, vil det ikke hjælpe dig i dit vægttab eller i din træning.

Rigtig mange tror desværre at de proteinbarer de spiser er “sunde”, men det er en stor fejl. Mange proteinbarer er præcis lige så fulde af sukker og fedt som en almindelig chokoladebar. Det er derfor også vigtigt at du rent faktisk har en grund til at spise dem, da du ellers bare spiser slik forklædt som et sundt mellemmåltid.

Hvorfor spise proteinbarer?

Proteinbarer er ikke for alle. Inden du begynder at spise en masse proteinbarer skal du spørge dig selv hvorfor du gerne vil spise dem, og om du har en grund til det. Proteinbarer er nemlig hverken en måltidserstatning eller en vægttabsbar, men skal derimod ses som et kosttilskud eller som proteinpulver.

Der er dog nogle fordele ved at spise proteinbarer:

  • Det er en forholdsvis sund og velsmagende snack
  • Proteinbarer er en let måde at tilføje flere proteiner til din kost
  • De er hurtig måde at få protein på, da det kun tager få sekunder at pakke op og spise proteinbaren

Proteinbarer er et godt alternativ til dem, der ikke bryder sig om proteinshakes eller måske ikke altid har adgang til deres shaker på farten. Så kan de snuppe en bar, og stadig være sikker på at de får dækket deres proteinbehov.

Hvad indeholder proteinbarer?

Proteinbarer indeholder proteiner, kulhydrater, kostfibre, fedt og sukker. Proteinindholdet ligger ofte mellem 10 og 25 gram, mens de andre ingredienser varierer alt efter hvilken type proteinbar det er. Hvis du gerne vil tabe dig, skal der ikke være store mængder af sukker og fedt i baren, mens der gerne må være det, hvis du gerne vil tage på. Hvis du gerne vil opbygge muskelmasse, kan det være en god idé at vælge proteinbarer med kulhydrater, fedt og sukker, så du får flere kalorier.

Kostfibre er en god ting at have i en proteinbar, da de stammer fra de grovere kulhydrater som korn, grøntsager og frugt, og dermed kan bidrage til mæthedsfornemmelsen. På den måde får du alle de gode ting fra kostfibrene, men de feder samtidig ikke.

Hvor mange proteinbarer må du spise?

For at finde ud af hvor meget protein din krop har brug for, skal du regne ud hvor meget protein du får ind gennem kosten. Hvis du styrketræner, har du brug for 1,7 gram protein pr kilo kropsvægt – både for mænd og kvinder. En god huskeregel er at spise en enkelt proteinbar om dagen, og så supplere op med en proteinrig kost for at dække resten af kroppens proteinbehov.

Det er bedst at fordele dit proteinindtag hen over dagen. Måske som et mellemmåltid før eller efter træning, hvor musklerne har brug for protein til at opbygge muskelmasse. Det kan ikke anbefales at spise et stort proteinmåltid, og så udelukkende spise kulhydrater og fedt resten af dagen. En sund livsstil handler om balance – både i kost og motion.

Nogle bruger proteinbarer som erstatning for slik, når de er sukkertrængende eller sliksultne, mens andre bruger dem i forbindelse med træning.

Vælg mellem mange varianter af proteinbarer

Der findes mange varianter af proteinbarer, og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Som det første skal du prøve dig lidt frem og finde frem til dem, du bedst kan lide. Start altid med at læse næringsindholdet inden du køber, så du er klar over hvilken type proteinbar det er. (normal eller energi) Det er ærgerligt at købe et stort parti hjem af en bar der lyder lækker, og så viser det sig senere, at det var den forkerte type proteinbar til dit behov.

Du kan finde en proteinbar der passer lige til den smag du gerne vil have. Lige fra kendte chokoladebarer som Mars og Bounty, til smage som Chocolate Brownie, Skumbanan og Cookie Dough. Bare kig på alle de forskellige smagsvarianter der findes. Det er dog vigtigt ikke at blive forvirret og forblændet af de spændende navne og smagsvarianter, da det klart er indholdet der er det vigtigste. Hvis pris også er vigtigt for dig, kan du også lade den faktor være en del af beslutningen. Læs også gerne anmeldelser inden du køber, så du får en idé om barens popularitet, smag, konsistens og værdi til prisen.