Hvis du er en af dem, der overvejer glutamin som supplement til dit arsenal af kosttilskud, skal du lige overveje, om det er nødvendigt. Virker det overhovedet? Og hvad er det?

Hvad er glutamin?

Glutamin er en aminosyrer, som findes i 20 forskellige former. De 8 af de i alt 20 aminosyrer er essentielle, hvilket betyder de skal tilføres gennem kosten. Kroppen kan med andre ord ikke selv syntetisere de essentielle aminosyrer. Af de 8 essentielle aminosyrer er 3 af dem forgrenede. De kaldes også BCAA, som du kan læse mere om på hjemmesiden. Det er dem, vi kalder BCAA, der er Branched Chain Amino Acids, og alle aminosyrer bruger vi til at opbygge muskelmasse og andre væv. De bruges samtidig i syntese af eksempelvis hormoner og enzymer.

Glutamin er en IKKE-essentiel aminosyre. Det betyder, at vores kroppe godt selv kan syntetisere den. Og nu begynder vi at opleve delte meninger om det. Glutamin er nemlig den aminosyre, som findes i de højeste koncentrationer i blodet. Det er samtidig en af de aminosyrer, som kroppen selv laver. Og glutamin er samtidig en af de aminosyrer, som kroppen har allerlettest ved at producere. Derfor påstår mange, at glutamin er en af de vigtigste aminosyrer, men sådan hænger det altså ikke sammen.

Det giver nemlig ikke så meget mening at supplere med glutamin i træningssammenhæng. Du får masser af glutamin gennem kosten, og glutamin behøver derfor ikke være et yderligere supplement. Dog spiller glutamin en kæmpe rolle i forbindelse med sygdom. Behovet for glutamin stiger nemlig, hvis man går igennem et sygdomsforløb, men under normale omstændigheder giver det ikke mening at tage glutamin, fordi man sagtens kan få nok gennem kosten.

Og nej. Glutamin giver dig ikke større muskler eller mere styrke. Men hvis du vil være forberedt på – hvis det umulige nu skulle ske – at sygdom kan ramme, kan du sagtens have noget glutamin stående. Det er nemlig meget vigtigt, at du får glutamin, hvis du pludselig ikke er i stand til at spise, drikke og træne i samme omfang, som du tidligere var. Men hvis du ikke vil forberede dig, eller hvis du bare aldrig er syg, er der intet behov for at købe glutamin som kosttilskud. Ja, glutamin er nærmest et kosttilskudssupplement, hvis det overhovedet er en ting.