Hvis du er relativt ny indenfor træningsverdenen, eller bare ikke har overvejet at bruge et bælte til træning før nu, så kan det godt være svært at vide, netop hvilket træningsbælte, der passer til dig.
Der findes mange forskellige typer bælter til træning, og nogen vælger at referere til dem som et fitnessbælte fremfor træningsbælte eller styrkeløftsbælte.
Power Addict atlet Joakim Jørgensen benytter her vores leverbælte til tung dødløft.
Bør alle anskaffe sig et træningsbælte?
Først er det vigtigt at slå fast, at man sagtens kan dyrke både bodybuilding, styrketræning, fitness, og vægtløftning uden et træningsbælte. Mange har den opfattelse, at det er nødvendigt at benytte et bælte, så snart vægtstængerne begynder at blive semi-tunge for at undgå skader, men det er ikke rigtigt. Man kan altså sagtens løfte tunge vægte uden et bælte, det er således bare mere udfordrende.
Power Addict atlet Asger Gerrild bruger et træningsbælte, når han squatter tungt.
Men hvorfor bruge et bælte til træning?
Der er mange fordele ved at bruge et træningsbælte. For at løfte tungt i de store øvelser som eks. squat og dødløft, er det enormt vigtigt at spænde op i coren ved at spænde i mave og lænd, og holde dette spænd under hele løftet for at undgå skader. Dette vil stabilisere rygsøjlen og øge styrkepotentialet. Det er så her, træningsbæltet kommer ind i billedet.
Hele den overordnede idé ved at bruge et træningsbælte er at øge det intra-abdominale tryk. Dette vil sige, at man ved at spænde bæltet stramt om maven øger trykket, og derved giver mavemusklerne noget at presse ud imod. Mange tror, at bæltet skal strammes så hårdt som overhovedet muligt for på den måde at stramme maven ind, men det er forkert. Målet er i virkeligheden at øge trykket omkring maven, så mavemusklerne har noget at presse ud imod, hvilket hjælper til at stabilisere core- og rygmuskulaturen under tunge løft og derved mindste skadesrisikoen. Derfor skal et træningsbælte sidde stramt omkring maven, men ikke strammes til umenneskelige dimensioner. Undgå derfor at bruge bæltet som korset, men nærmere til at give maven noget at presse imod.
Her bruger Joakim Jørgensen sit lever bælte fra Power Addict til squat.
Hvornår skal man så bruge et træningsbælte?
Det ses ofte, at folk kommer ind i centeret, spænder træningsbæltet om maven, og tager det først af igen når de går ud af døren. Dette frarådes kraftigt. Der er bestemt ingen grund til at benytte bæltet under hele træningen. Det skal kun benyttes i de øvelser, hvor det rent faktisk er nødvendigt og har en decideret virkning. Disse er primært squat, dødløft, og evt. military press/overhead press. Derudover skal bæltet kun benyttes til de tungeste sæt, så lad være med at gøre dig selv til grin ved at have bæltet på, når du varmer op med en tom stang til squat. Husk derfor at benytte bæltet når det er NØDVENDIGT i stedet for hele tiden, så du ikke ender med at stå og lave bicep curls med et træningsbælte. Dette gør man bl.a. for at kroppen ikke bliver 100% afhængig af bæltet. Med dette menes der, at fordi den måde, musklerne arbejder på, når de presser ud imod træningsbæltet, kontra når de skal spænde op uden et bælte, ikke er den samme. Det medfører, at man med tiden i realiteten vil sætte bugmuskulaturen ud af stand til at spænde op uden et bælte, hvis man aldrig træner uden. Husk derfor: alting med måde.
Hvilke typer træningsbælter findes der så?
Der findes netop flere forskellige typer træningsbælter, og det kan derfor være svært for nye inde for emnet at foretrække det helt rigtige valg. Du kan derfor læse lidt mere om nogle af de forskellige typer træningsbælter herunder:
Neopren fitness-bælte. Disse er ofte billigere end andre typer bælter, da de ikke er lavet af læder, og har en mindre kraftig opbygning. Klik på billedet for mere info.
Traditionelt styrkeløftsbælte af læder. Disse er brede hele vejen rundt for at give optimal støtte og support til tunge løft. Klik på billedet for mere info.
Styrkeløftsbælte med spænde. Disse er ofte lidt dyrere, men er samtidig af den bedste kvalitet og helt klart det ypperste, der findes inden for sporten. Klik på billederne for mere info.
Læs også: Øg din mobilitet markant med denne opvarmningsrutine
Det var lige en kort gennemgang til dig, der er i tvivl om, netop hvorfor, og hvilket træningsbælte, der passer til dine behov, og vi håber, du har fået noget ud af læsningen.