Din guide til taurin

Den kemiske formel for taurin er C2H7NO3S, men hvis du ligesom de fleste andre ikke er et kemisk geni, kan du læse mere om taurin og dets fordele, funktion og potentielle bivirkninger her.

Taurin er en organisk syre, som mennesker og dyr alle danner i galden. Det kan fremstilles syntetisk og opbygges af methionin, cystein og vitamin E. Navnet taurin stammer fra taurus, som på latin betyder tyr, fordi stoffet blev opdaget i galden på en okse. Taurin findes i alle animalske næringsmidler.

Det er altid en god idé at snakke med din læge, inden man begynder på nye kosttilskud. Vi reagerer alle forskelligt på forskellige kosttilskud, og det samme gælder aminosyre. Der vil være nogen, der mærker en kæmpe forskel i træningen, mens andre nærmest ikke vil kunne mærke det. Hvis du får meget protein gennem din kost, vil du typisk ikke mærke den store forskel. Dette skyldes, at kød og fisk typisk indeholder meget taurin. Hvis du derfor allerede på forhånd får rigeligt taurin, vil du muligvis ikke mærke den store forskel. Dog vil du kunne mærke det, hvis du eksempelvis er veganer eller vegetar. Taurin vil altså højst sandsynligt give dig øget ydeevne og hurtigere restitution. Hvis du har brug for mere taurin, vil det samtidig hjælpe din træning.

Taurin er en nem måde at øge dit supplement, som giver forbedret ydeevne. Samtidig giver det din krop fremskyndet restitution af musklerne. Ydermere har taurin stærke antioxidanter, som dog ikke virker, hvis du indtager koffein. Samtidig kan taurin påvirke nogle aldringsprocesser, når man bliver ældre. De negative virkninger, der er forbundet med at blive ældre, kan modvirkes af taurin, da det påvirker musklerne og indeholder stærke antioxidanter. Om du foretrækker at indtage taurin som en lækker bæf, et kosttilskud eller som en energidrik, kan taurin være det, du skal bruge for at være i topform. Det skal du mærke.

Hvad er taurin?

Taurin er en aminosyre, og man kan finde det i nogle dyrebaserede fødevarer. Desuden er taurin naturligt i nogle af vores kropsvæv. Taurin indeholder svovl, og det betyder, at det er almindeligt i flere af kroppens fysiologiske funktioner. Derfor er taurin typisk en almindelig ingrediens i mange energidrikke og relaterede kosttilskud.

Hvad gør taurin?

Taurin påvirker og spiller en rolle i bevægelse af muskelcellerne i kroppen. Ligeledes hjælper det med at stabilisere cellemedlemmer, regulering af væskebalancen og en stimulering af glykose og glykogenese, som er energiprocesser. Taurin er altså en del af mange processer i forbindelse med energiforbrug og muskelfunktion. Derfor er taurin også et stof, der lige nu forskes meget i, fordi taurins påvirkning på træning og præstation er meget interessant.

Fordele og ulemper ved taurin

Taurin påvirker helbredet, og det betegnes som et ernæringsmæssigt middel, for det påvirker helbredet med dets mange funktioner. Samtidig påvirker taurin træthed og muskelsygdomme, mens det også forbedrer immunfunktionen, bekæmper betændelser og har nogle forskellige neurobeskyttelseseffekter. Derfor kan taurin hjælpe mange mennesker, der har nogle af den slags sundhedsmæssige udfordringer.

Taurin kan samtidig påvirke dine muskler og øge din ydeevne. Det, man ønsker, når man tager taurin, er, at de potentielle virkninger, som er relateret til ydeevne og muskler, fungerer. Det er nemlig et præstationsfremmende middel. Bliver du stærkere? Bliver du hurtigere? Taurin blev testet, men der blev ikke fundet en signifikant forbedring. Dog mener mange, at et supplement med taurin er relateret til øget ydeevne og muskelvæv. Dog viser undersøgelsen, at forhøjet taurin hjælper med hurtigere restitution og mindre oxidativ stress på muskelvævet.

Er taurin farligt?

Alle kosttilskud er farlige, hvis man ikke overholder anbefalingerne. Også taurin. Du kender koffein, og det anbefales, at man ikke indtager mere end 300 mg som kvinde og 400 mg som mand. Med taurin er det dog andre doser. Mellem 1 g og 6 g taurin anbefales, alt efter om man får nok gennem sin kost eller ej. Det er dog en god idé at undersøge, hvor meget taurin man får gennem sin kost, inden man beslutter, om det overhovedet er nødvendigt. Tag en snak med din læge, inden du begynder at tage taurin, hvis du er i tvivl om, hvor meget du skal have.

Er der taurin i andre ting?

Som tidligere nævnt, indeholder kød og fisk en del taurin. Derfor giver taurin muligvis ikke den ønskede effekt, hvis du allerede lever efter en meget proteinrig diæt. Men igen. Hvis du enten er vegetar eller veganer, kan taurin hjælpe dig meget med at fremme din præstation. Og selvom du allerede får taurin gennem diæten, kan taurin være gavnligt for dig. Det er dog en spørgsmål om, hvorvidt du mærker en ændring i din træning før og efter indtag af taurin.

Hvornår skal man tage taurin?

Hvis du ikke får nok taurin gennem kosten, skal du sørge for at tage det efter endt træning. Det anbefales, at man indtager mellem 1,6 g og 2 g protein pr. kilogram kropsvægt om dagen, og det skal naturligvis ikke ske på et tidspunkt hver dag, men det er en fordel at indtage en let optagelig omgang proteiner umiddelbart efter endt træning. Det kan du enten gøre ved at drikke proteinshakes eller spise en god portion mad. Hvis du vælger at drikke proteinshakes, er det en god idé at blande taurin i, da det hjælper din krop med at restituere og genopbygge muskelmasse, og det har du brug for efter endt træning.

Hvordan skal jeg tage taurin?

Taurin fungerer bedst sammen med kulhydrater og proteiner. Derfor bør du indtage det sammen med eksempelvis proteinpulver. Det kan også indtages sammen med din mad eller andre drikkevarer. Du kan tage det sammen med energidrikke, men energidrikke er ikke den optimale løsning. Det er derfor oplagt at indtage det sammen med din proteinshake, når du har overstået din træning. Taurin skal nemlig tages umiddelbart efter endt træning, da det hjælper dine muskler med at restituere.

Hvor meget taurin skal du tage?

En undersøgelse, der viste øget udholdenhed i forbindelse med taurintilskud, anbefalede, at man indtager mellem 1 g og 6 g taurin for at opnå resultater. Men igen skal du være opmærksom på, hvad det har af virkning og potentielle bivirkninger. Selvom der endnu ikke er fundet bivirkninger ved indtagelse af taurin i den rette dosis, men hvis du alligevel mærker noget – ubehag, kvalme, hovedpine el. lign. – skal du selvfølgelig være opmærksom. Der er dog ikke påviste bivirkninger ved taurin, så det er meget sikkert at tage, men da vi alle reagerer forskelligt på forskellige kosttilskud, skal man naturligvis være opmærksom, hvis man oplever uregelmæssigheder i den ene eller anden form.