• Snapchat

GRATIS FRAGT OVER 500 KR.

Layne Norton's guide til dødløft

08 Oktober 2015

 

Layne Norton dødløft

 

Se her Layne Norton's guide til dødløft

 

Dødløft er en genial øvelse. Det er helt klart en af de mest effektive compound-øvelser overhovedet, da den aktiverer stort set alle store muskelgrupper, og da den egentlig blot udføres ved at løfte en tung stang fra jorden og sætte den igen, er den relativt nem at komme igang med. Der er dog til gengæld en enormt stor skadesrisiko, hvis øvelsen ikke udføres rigtigt, men heldigvis er der masser af råd at hente!

Som en opfølgning på hans tidligere guide til squat, kommer Layne Norton her, i samarbejde med Bodybuilding.com, med en rigtig god guide til dødløft. 

Til jer, der ikke ved hvem han er, så er Layne Norton både bodybuilder, professionel styrkeløfter, og har derudover en PhD. i Nutritional Science, så han ved en ting eller to om træning.

Så hvis du døjer lidt med teknikken i dødløft, hvis øvelsen ikke helt føles rigtig at udføre, eller du blot gerne vil have en række gode tips, så kig med herunder!

 

 

Du kan her læse en opsummering af de vigtigste pointer, som Norton berører i videoen:

Udstyr

- Når du vælger fodtøj til dødløft er det vigtigt, at du vælger noget med en flad sål og godt grip. Squat-sko anbefales ikke, da man ved brug af disse skal løfte stangen længere pga. den hævede hæl. Undgå altid sneakers.

- Et bælte til styrkeløft kan være en god ide at bruge til dødløft. Dette giver mavemusklerne noget at presse ud mod, hvilket stabiliserer rygraden. 

- Norton anbefaler knæhøje sokker, tights, eller bukser til dødløft for at undgå skrammer på skinnebenet.

- Straps eller løftestropper er gode til når man skal løfte tungt. Man når rent styrkemæssigt ofte til et punkt, hvor grebet simpelthen ikke kan følge med længere, og dette problem kan løses med et par straps. Kalk er også en stor hjælp, hvis det kniber med grebet. 

 

 

Konventionel dødløft

Setup:

- Norton anbefaler, at man placerer fødderne dér, hvor man kan generere mest styrke. Dette svarer til den position, hvorfra man vil være i stand at hoppe højest.

- Hænderne skal placeres lige udenfor skinnebenet. Holder man for bredt kommer man til at skulle trække stangen længere. Sørg for når du løfter at trække stangen i en lige linje vertikalt.

- Tag en dyb indånding lige før løftet, da dette hjælper til at spænde op og stabilisere rygraden.

- Aktiver dine lats/vinger (den brede rygmyskel) før løftet ved at trække let i stangen.


Udførsel:

- Begynd løftet ved at forsøge at "bøje" stangen opad. Dette vil aktivere den brede rygmuskel og holde skulderbladene på plads. 

- Forestil dig, at du presser gulvet væk og bruger stangen til at stå imod, fremfor at løfte stangen op fra gulvet. 

- Så snart stangen løftes fra jorden skal du fokusere på at presse baldemuskulaturen sammen og skubbe hofterne fremad.

 

Sumo dødløft

Setup:

- Bredden er meget individuel i sumo dødløft, men placer fødderne, så dine skinneben peger udad i en 90 graders vinkel, når du begynder løftet. Her skal tæerne, ligesom i squat, pege i samme retning som dine knæ.

- Hænderne placeres på stangen i en lige linje under skuldrene. 

- Herefter er fremgangsmåden stort set det samme som i konventionel dødløft. 

Udførsel:

- I sumo dødløft anbefaler Norton, at man i stedet for at presse gulvet væk, forestiller sig, at man skal have gulvet til at revne ved at presse fødderne i hver sin retning. 

- Når stangen løftes fra jorden skal du her ligeledes presse balderne sammen og skubbe hofterne fremad.

- Når du når til lockout er det vigtigt, at du ikke overstrækker ryggen bagtil, men stå i stedet blot oprejst i en lige linje.


Undgå for alt i verden at runde i ryggen under dødløft, da det kan medføre slemme skader i lænden. Sørg samtidig for at holde stangen så tæt på skinnebenet under løftet som muligt, da afstand mellem benet og stangen hurtigt fører til dårlig teknik og en rund ryg. 

Vi håber, disse tips kan bruges, og at du får lavet en masse flotte dødløft. God træning!

Læs flere artikler om træning her. 

 

Mere om dødløft:
Hvad er dødløft? 
Dødløft teknik guide

Flere Indlæg

Find det du leder efter