• Snapchat

GRATIS FRAGT OVER 500 KR. OG FRI RETUR

Kosttilskudsproducenter kan snyde med proteinpulver

02 August 2015

Man hører ofte skrækhistorier om diverse kosttilskud som proteinpulver og kreatin - amfetaminrester i pre-workouts, kræftfremkaldende stoffer osv., men man tænker selvfølgelig altid, at det ikke passer, eller i hvert fald sker sådan noget da ikke i Danmark. Men nu viser en ny undersøgelse altså, at man måske ikke altid kan stole fuldt og fast på producenterne - heller ikke de danske.

Kosttilskudsproducenter snyder med proteinpulver
Kan man stole på danske kosttilskud

Mindre protein end angivet

En indledende undersøgelse foretaget af danske Candidlab.com viser nemlig foruroligende resultater. Undersøgelsen tager udgangspunkt i 11 forskellige proteinpulvere og deres proteinindhold, og her har man observeret, at disse i gennemsnit inderholder 9,4% mindre protein end angivet på varedeklarationen. Næsten 10%!

Grunden til dette skyldes ifølge Candidlab at nogle producenter ofte "fortynder" produktet med maltodextrin, altså sukker, for at spare penge. Selvom det i nogle tilfælde måske kun drejer sig om få procenter, løber sådanne besparelser hurtigt op i enorme beløb.


Spiking

Et andet populært trick i branchen kaldes spiking. Denne kræver en lidt længere forklaring, men basalt set er det også blot en fortynding af produktet, som er meget svær at afsløre. Det kan forklares (meget forenklet) på følgende måde:

Proteiner består af en række aminosyrer. Aminosyrer indeholder nitrogen. Når man måler proteinindholdet i proteinpulver kigger man derfor ofte på indholdet af nitrogen i produktet, og baserer sin måling derudfra. Det ved producenterne godt, så for at spare penge putter de en masse andre, billigere aminosyrer i produktet, bl.a. taurin, glycin og glutamin. Selvom disse er aminosyrer, er de altså IKKE komplette proteiner, og man får derved ikke, hvad man betaler for.

Ifølge Candidlab er undersøgelsen foretaget på følgende proteinpulvere: 
Dymatize Elite Whey, Mutant Whey, Optimum Nutrition Gold Standard, Muscle Milk, BSN Syntha-6, Myprotein Impact Whey, Linuspro Whey 100, Bodylab Whey 100, Nutramino Protein og Protein Works Whey 80. Resultaterne for hvert enkelt produkt er vi ikke bekendt med. Det skal siges, at der findes mange måder at analysere proteinindholdet på, og det derfor ikke er sikkert, at producenterne nævnt ovenfor har fiflet med indholdet. Det er for tidligt at konkludere, og man bør derfor ikke dømme nogle af mærkerne på forhånd. 

Du kan læse mere om undersøgelsen foretaget af Candidlab ved at klikke lige her, og herunder kan du se en artikel om undersøgelsen i Berlingske:

Kosttilskudsproducenter snyder med proteinpulver
Candidlab.com i Berlingske.

Du kan læse meget mere om spiking lige her, eller læse artiklen i Forbes omhandlende nogle af de amerikanske retssager med spiking lige her.

God træning!

Flere Indlæg

Find det du leder efter