• Snapchat

GRATIS FRAGT OVER 500 KR.

Sådan får du mere energi i din hverdag

27 Maj 2016

 

 

Energi

 

 

Sådan får du mere energi

Af Thomas Moberg, personlig træner, ThomasMoberg.dk 

 

Vi kender det alle. Klokken er 16.00, og du har lige fået fri fra arbejde. Du burde køre ned i centret og træne, men er så træt, at det halve kunne være nok. Du får kun trænet i dag, hvis du lige sluger et par kopper kaffe og måske noget pre-workout. Men så falder du nok sent i søvn i aften, fordi koffeinen holder dig vågen. Pis. Det er skruen uden ende. Men hvordan får du mere energi?

Det er ikke så lige til, og dit energiniveau afhænger i høj grad af din livsstil. Går du sent i seng, står tidligt op, og fylder dig med stimulanser (her tænker jeg på kaffe, ikke coke og andre sjove ting), kan du opleve, at dit energiniveau kører op og ned som en tur i Tivoli.

Her får du fem konkrete tips til at øge dit energiniveau. Og det hele drejer sig om søvn - jeg beklager. Søvn er ikke sexet, men får du for lidt af den (søvnen), mister du sexlysten. How do you like them apples?!

 

 

 

 

1. Få nok søvn


Det her råd er så simpelt, at det gør helt ondt. Ja, du synes sikkert, at fem timers søvn er mere end rigeligt, men det er det bare ikke. Når du sover, frigives et hav af hormoner, så vælger du at sove mindre end anbefalet, risikerer du, at din krop ikke fungerer optimalt. Og her snakker vi både forbrænding (shiiiit), energiniveau, libido, stress, og sult.

Når du sover, gennemgår du forskellige cyklusser (fem styks inklusiv REM-søvnen - Rapid Eye Movement - som er den dybe søvn). Hvis du sover for kort tid eller vågner, afbrydes disse faser, og de starter forfra, hvis du falder i søvn igen. Hormoner udskilles i forskellige faser, så når du aldrig i REM-søvn, er der en risiko for, at de hormoner, som udskilles her, ikke udskilles i tilstrækkelig grad, hvilket påvirker dig på flere måde.

Take away: Få 7-9 timers søvn hver dag - og med søvn menes der søvn! At ligge i sengen er ikke godt nok. Du skal sove. Til fyrene: Et studie har påvist et fald i testosteronniveau i mænd på 15% ved fem timers søvn. Avs.

 

 

Energi

 

 

2. Bevar din døgnrytme


Hvad sker der, når du vælger at gå i seng 2-3 timer senere hver fredag og lørdag? Så står du op et par timer senere lørdag og søndag. Og hvordan er det så med sengetiden søndag? Svært ved at sove klokken 22, som ellers er normalen i hverdagene? Det tror da pokker, når du er stået op klokken 10 i stedet for klokken 07. Du skubber simpelthen din døgnrytme på samme måde, som hvis du fløj halvvejs til New York om fredagen og den sidste halvdel lørdag. Det påvirker din krop negativt.

Take away: Gå i seng og stå op samme tid hver dag.

 

 

 

 

3. Drop alle elektroniske apparater 1-2 timer før sengetid


Avs - 1-2 timer før sengetid? Ingen Tinder, ingen Instagram, og ingen selfies til dine venner på “Snappen”. Det blå lys som mobiltelefoner, tablets, computere, og fjernsyn udsender, påvirker kroppens produktion af melatonin, som regulerer din døgnrytme. Faktisk kan det udskyde udskillelsen af melatonin med op til 99% - og det er bare ved at opholde sig et i rum, som er almindeligt oplyst.

Fif: Hvis du installerer f.lux på din Mac eller PC, bliver lyset automatisk dæmpet og gjort varmere, hvilket ikke påvirker melatonin-produktionen i samme grad. Apple har for nyligt frigivet en lignende funktion i en opdatering af deres iOS til iPhones og iPads (finally), så det hjælper på det.

Take away: Sluk elektronikken (eller dæmp lys, installer f.lux og andre funktioner, som kan påvirke lyset i din elektronik).

 

 

4. Gør soveværelset mørkt - som i 100% mørkt


Studier viser, at selv det mindste lys i et soveværelse kan påvirke din søvn (også selv om du måske ikke kan mærke det). Sluk alt lys, få et mørklægningsgardin og sørg for, der ikke kan komme lys ind. Kan du se din hånd foran dit ansigt (såfremt du holder den op foran - ikke bare generelt), er der for lyst.

Take away: Soveværelset skal være pitch black.

 

 

Mere energi

 

 

5) Undgå koffein


Skal du undgå koffein 100%? Nej, ikke nødvendigvis. Men vær opmærksom på, at koffein har en halveringstid på omkring otte timer. Det betyder, at tager du pre-workout klokken 16, vil du stadig have halvdelen af den mængde koffein, du indtog, i kroppen, når du ligger i sengen klokken 00.00. Det forstyrrer din nattesøvn/evne til at falde søvn = dårlig søvn = træt dagen efter + alt ovenstående. Not good.

Take away: Stop med at indtage koffein og/eller kaffe ved 14-15-tiden.

 

 

Følg os på Instagram her

Flere Indlæg

Find det du leder efter